Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική

Τι είναι

Η βλεφαροπλαστική είναι η πλαστική επέμβαση που μειώνει τις σακούλες στα κάτω βλέφαρα και απομακρύνει την περίσσεια του δέρματος από τα άνω βλέφαρα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους. 

Τι δεν είναι

Η βλεφαροπλαστική δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος για την εξάλειψη μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, του ποδιού της χήνας, ή άλλων ρυτίδων του προσώπου. Αυτό γίνεται συχνά μαζί με άλλες διαδικασίες, όπως λείανση με λέιζερ, ενέσεις ή lifting μετώπου.

Η διαδικασία της γήρανσης βλεφάρων

Λόγω της γήρανσης, το δέρμα χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του. Η έλλειψη ελαστικότητας καθώς και η συνεχής έλξη της βαρύτητας προκαλεί περίσσεια του δέρματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων και εξογκωμάτων. Η λεπτή μεμβράνη που συγκρατεί το λίπος στη θέση του εξασθενεί με την ηλικία, αφήνοντας το λίπος να έρθει μπροστά στα βλέφαρα. 

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για βλεφαροπλαστική;

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για μια βλεφαροπλαστική είναι άνθρωποι, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι περισσότεροι είναι περίπου 35 χρόνων και άνω, αλλά αν τα πεσμένα βλέφαρα είναι κληρονομικά στην οικογένεια, μπορείτε να αποφασίσετε να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση νωρίτερα.
Η βλεφαροπλαστική μπορεί να ενισχύσει την εμφάνισή σας και να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει στην ιδανική εμφάνιση ή στην αλλαγή της δομής του προσώπου. Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε εγχείρηση, σκεφτείτε τους στόχους σας και συζητήστε με το χειρουργό σας.

Αποτελέσματα επέμβασης

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής διαρκούν περίπου πέντε έως επτά έτη. Η πλαστική στα κάτω βλέφαρα σπανίως χρειάζεται να επαναληφθεί. Φυσικά, τα μάτια  εξακολουθούν να γερνούν μετά από αυτή τη διαδικασία. Αν τα άνω βλέφαρα κρεμάσουν και πάλι, το lifting μετώπου και όχι μια δεύτερη βλεφαροπλαστική συνιστάται συχνά.

Διαδικασία

Η βλεφαροπλαστική διαρκεί συνήθως περίπου δύο ώρες. Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα τοπική αναισθησία.

Αν η επέμβαση αφορά και στα 4 βλέφαρα, ο γιατρός θα χειρουργήσει πιθανότατα τα άνω βλέφαρα πρώτα. Συνήθως θα κάνει τομές ακολουθώντας τις φυσικές γραμμές των βλεφάρων, μέσα από τις οποίες, ο χειρουργός θα χωρίσει το δέρμα από τον υποκείμενο ιστό και θα αφαιρέσει το υπερβολικό λίπος και δέρμα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα κλείσει τις εν λόγω περικοπές με πολύ μικρά ράμματα. Τα ράμματα στα άνω βλέφαρα θα παραμείνουν για τρεις έως έξι ημέρες. Τα κάτω βλέφαρα ενδέχεται να μην απαιτούν ράμματα, ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται.
Η χειρουργική επέμβαση στα κάτω βλέφαρα μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μία από τις πολλές τεχνικές. Σε μια μέθοδο, ο χειρουργός κάνει μια τομή στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου για να αφαιρεθεί το λίπος. Αυτή η περικοπή δεν είναι ορατή. Ο χειρουργός μπορεί στη συνέχεια να μαλακώσει τις λεπτές γραμμές στο δέρμα χρησιμοποιώντας λέιζερ.

Μια άλλη μέθοδος περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τομής κατά μήκος του περιθωρίου των βλεφαρίδων. Μέσα από αυτή την περικοπή, ο χειρουργός μπορεί να απομακρύνει την περίσσεια του δέρματος, των χαλαρών μυών και του λίπους. Η γραμμή της κοπής σβήνει μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. 

Προετοιμασία για την επέμβαση

Θα πρέπει να μεριμνήστε ώστε ένα άλλο πρόσωπο να μπορέσει να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση. Φροντίστε να παραμείνετε σπίτι και να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση, μέχρι τα βλέφαρα να αναρρώσουν πλήρως. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν ξηροφθαλμία μετά από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά σπάνια διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες. 

Στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής
:

παγάκια/ παγοκύστες 
μικρά επιθέματα γάζας
οφθαλμικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα (ρωτήστε το γιατρό σας να σας συστήσει το κατάλληλο είδος για να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες σας)
καθαρές πετσέτες
αντιφλεγμονώδη φάρμακα